ORDLISTA

Här hittar du en ordlista över begrepp som vi använder oss av på iPad Studiecirkel.
3GStår för överföringshastigheten för den tredje generationens mobiltelefoni. 
4G Står för överföringshastigheten för den fjärde generationens mobiltelefoni. Främst avsedd för ultrabredbandig internet–åtkomst.
Apple-IDÄr ett sorts konto som man behöver för att kunna använda många av Apples program och tjänster. Ett Apple-ID består av ett användar-ID eller användarnamn samt ett lösenord.
App StoreApp Store är en avdelning av Apples iTunes Store som är en försäljningstjänst som säljer musik. Den del av Tunes Store som säljer appar kallas för App Store.
app / apparApp är en förkortning av applikation som i sin tur står för programvara.
bluetooth (blåtand) Bluetooth eller Blåtand, är en standard som tagits fram för trådlös kommunikation mellan olika enheter, som till exempel en mikrofon eller tangentbord och en dator/datorplatta. Standarden har fått sitt namn efter den danske vikingakungen Harald Blåtand.
buggNär ett program eller en app innehåller programveringsfel brukar man säga att den innehåller en bugg (eng. bug). När ett program/app är ny eller när leverantören har gjort en uppdatering av ett program/app så kan de kan kommit med programmeringsfel. Ofta kommer det en ny uppdatering ett tag efter, så kallade bugfixes.
edge (E)Visar att mobiloperatörens anslutning är på väg att bli tillgängligt.
enhet (Eng: devices). I detta sammanhang brukar man tala om en iPad som en enhet, en iPhone som en enhet och en dator som en enhet. Du kan skricka och dela filer och information mellan olika enheter.
googlaGoogla har blivit ett begrepp för att "söka på internet" med hjälp av Googles sökmotor. 
iCloud iCloud är en moln-tjänst hos Apple. Innehållet som lagras i iCloud överförs trådlöst med push-teknik till dina andra iOS-enheter och datorer som är inställda för användning med samma iCloud-konto. iCloud är tillgängligt på enheter med iOS 5 eller senare. Du kan använda iCloud för att säkerhetskopiera och spara vald information och valda filer på din iPad eller iPhone. Du kan också använda iCloud för att flytta filer och information mellan olika enheter.
iOSiOs är det operativsystem som driver Ipad, Iphone, Ipod. Ett operativsystem är den programvara som gör att hårdvaran/maskinvaran fungerar. På PC-datorer heter operativsystemet Windows.
iPadiPad är en surfplatta, eller en portabel pekdator, från det amerikanska hemelektronikföretaget Apple. Ipad presenterades första gången den 27 januari 2010 av Apples grundare och VD Steve Jobs på en presskonferens i San Francisco. (Källa: Wikipedia)
iTunes iTunes är en gratis mediaspelare utvecklad av Apple. Förutom att spela musik kan man även administrera  innehållet i Ipod, Ipad och Iphone genom att med en sladd kopla dem till en dator som har iTunes.
molntjänst Olika företag erbjuder olika tjänster på Internet. Man brukar också tala om internetmoln eller datormoln. Man kan te.x. lagra sina bilder på ett företags server. Fördelen med molntjänster är att användare kan komma åt sin information och sitt material från vilken dator eller smartphone som helst. 
PDF-dokumentPDF (Portable Document Format, är ett digitalt dokument. PDF används i första hand som ett distributionsformat, såväl för visning på skärm som för utskrift och tryck. Ett Word-dokument eller en PowerPoint kan exporteras till PDF-format och kan då inte redigeras eller ändras av läsaren. För att öppna ett PDF-dokument krävs ett särskilt program, en så kallad PDF-läsare på datorn. De är gratis att ladda hem. Det mest kända för dator är Acrobat Reader.
SafariSafari är Apples webbläsare som är ett program/app som behövs för att kunna tolka och läsa den datorkod (HTML-kod) som hemsidor är uppbyggda av. Safari finns installerad på iPads vid leverans.
serverEn stordator eller värddator. Den används inte av en enskild användare utan betjänar andra datorer och datorprogram. 
SIM-kortSIM-kort är ett elektroniskt kort avsett att sättas in i en mobiltelefon. Kortet är utfärdat av en mobiloperatör och innehåller en elektronisk krets, som programmerats med information om telefonnummer och vilka tjänster som ingår i abonnemanget
skärmdumpEn "skärmdump" är en bild av det som man kan se på skärmen till en dator eller datorplatta. När man vill ta en bild på det som finns på skärmen på en datorplatta tycker man samtidigt på hem-knappen och vila-knappen. Bilden sparas då i kamera-albumet.
surfaSurfa har blivit ett begrepp för att förflytta sig mellan olika hemsidor på internet. Sidor på internet bygger på att bilder eller ord i texten är hyperlänkade till andra många andra sidor på Internet. Genom att klicka på en markerad text på en hemsida kommer man till en annan hemsida. På så sätt surfar man på Internet.
VGA

Video Graphics Array (VGA) är en grafik för persondatorer som har kommit att stå för dels en standard för datorgrafiken i sig själv, dels för analoga datorskärmar, dels en standard för själva anslutningskontakten. Men en VGA-kabel ansluter man datorn till bildskärm/projektor.
webbläsare Webbläsare (eng: web browser) är ett särskilt program/app som behövs för att kunna tolka och läsa den datorkod (HTML-kod) som hemsidor är uppbyggda av. Det finns många olika sorters webbläsare: Explorer, Chrome, Firefox samt Safari.
WiFiWifi eller wi-fi är en teknik för trådlös kommunikation mellan teknisk utrustning.
  
  
  

Ordmoln skapat av alla ord till vänster med hjälp av appen Word Collage