H.2. Animerad film

Animationens "en bild i taget"-teknik är själva grundprincipen i allt berättande med film. En enklare, mer "hands on" ingång till konsten att berätta med rörliga bilder finns inte. Så har det alltid varit, det var bara lite krångligare förr. Med iPad har livet blivit mycket enklare för den som vill jobba med animation.
iPaden med inbyggd kamera, en uppsjö av billiga (eller gratis) appar till allt möjligt, och ett intuitivt "hands on" gränsnitt. Hantering av kameror och datorer, dyra programvaror och en himla massa sladdar och krångel, kommer inte längre i vägen för sjäva skapandet.

Inspirationsfilm (0:58 min)
Här är en animerad  film som är gjord av elever i årskurs 8 på Oxievångsskolans särskola. Animationen är gjord på iPad - med gratisappen StoMo. 

Ljudeffekterna är tillförda i videoredigeringsappen Avid Studio.

Ett annat bra program är iStopmotion som fungerar fint i kombination med iMovie. Den animerade filmen lägger sig i Bildströmmen. Importera den sedan i iMovie och jobba vidare med ljudeffekter och musik. En app som iDoodle eller Skitch kan användas till att göra en inledande bild som visar namnet på filmen. I slutet kan man lägga in en liknande bild med deltagarnas namn.